zondag 19 februari 2012

Cath Luyten surfen Vlaanderen Vakantieland @ Bekende Vlaamse presentatrices


Cath Luyten surft op golf van Mundaka, Spanje, in Vlaanderen Vakantieland


Drie weken lang trekt Bekende Vlaamse presentatrice Cath Luyten door het noordelijkste deel van Spanje waar ze op verrassend veel groen botst. Van de fantastische restaurants in San Sebastian in het Baskenland, tot de kaasgrotten in het onherbergzame Asturië, met daartussen de uitgestrekte stranden in Cantabrië: dit is een Spanje waar ontdekken nog mogelijk is.

Op haar weg door Baskenland, blijft Cath Luyten even stilstaan bij een staaltje land art. Weer en wind trotseren ze, de bontbeschilderde bomen van Agustin Ibarrola. Hij ontwierp een kleurrijk bos dat al meer dan dertig jaar een ‘Alice in wonderland’- effect heeft op toeristen.

Het strand van Mundaka is zeer geliefd bij surfers, die zich hier jaarlijks in oktober treffen. De golven hier behoren tot de beste van Europa. Bekende Vlaamse presentatrice Cath Luyten kan dit niet aan zich voorbij laten gaan, trekt haar beste wetsuit aan, en neemt surfles op de beroemde golf.


Dan is de oude eik van Gernika van een ander kaliber. Die boom staat symbool voor de onafhankelijkheid van Baskenland. Dat was niet naar de zin van Franco die het dorp in 1937 volledig laat platleggen.

Een pakkende getuigenis van Luis, geboren, getogen in Gernika en getekend door het verleden, brengt hij de geschiedenis weer tot leven. Een verhaal dat Picasso vereeuwigde in zijn gelijknamige werk. Het origineel hangt in de Reina Sofia in Madrid, maar zou van Cath Luyten best een plek mogen krijgen in het Guggenheim in Bilbao.

Even ruilt Bekende Vlaamse presentatrice Cath Luyten het groen van de natuur voor het grijs van beton. Bilbao is een ode aan de kunst en aan moeder der kunsten: architectuur.

REPORTER: Cath Luyten
REGISSEUR: Luc Segers

Hesperia Bilbao is een kunstig hotel waar je het leven letterlijk door een gekleurde bril ziet, aan de oevers van de Nervíon.

Verdwaal net als Cath Luyten in het Bosque de Oma, een bos in het dorp Cortézubi,  waar kunstenaar Agustin Ibarrola een staaltje land art heeft achtergelaten.

Gernika-Lumo

Haal herinneringen op aan het bombardement van Gernika en sta stil bij het tegelschilderij van Picasso.

Ga met als Bekende Vlaamse presentatrice Cath Luyten Picasso achterna en schaf een Baskische muts aan bij Boinas Elosegui, in Tolosa.

In bijna elk Baskisch dorp kan je een partijtje pelota kijken. De geschiedenis van de sport achterhaal je in Markina-Xemein, volgens Cath Luyten.

Golfsurfen met Cath Luyten bij Mundaka !

Mundaka is één van de zeer Bijzondere Surfspots in Europa. Mundaka ligt tussen San Sebastian en Bilbao, in het Spaanse Baskenland. Zelfs wereldwijd bekend en berucht vanwege haar epische golven. De golven zijn holle, lange lefthanders, en soms zelfs zeer hoog!

Bedwing de golf van Mundaka en volg net als Cath Luyten surfles bij Craig Sage.

Eerst nog even sexy haar surfpakje aantrekken, en dan proberen overeind te blijven op de surfplank, dat valt volgens Cath Luyten nog niet mee.

Mundaka: de badplaats Mundaka in Spaans Baskenland staat hoog op de lijst van surfparadijzen. Vooral de linksbrekende golf is van wereldklasse, zo weten experts.

Mundaka trekt ieder seizoen dan ook vele duizenden golfsurfers en Cath Luyten naar het beroemde strand.

Het strand van Mundaka is zeer gelief bij surfers, die zich hier jaarlijks in oktober treffen. De golven hier behoren tot de beste van Europa.

Dus trek je bikini of badpak uit, doe je beste wetsuit aan, en surf net als Bekende Vlaamse presentatrice Cath Luyten op deze prachtige golven.

Breng Bilbao een blitsbezoek op wieltjes aan de zijde van de Vlaamse stadsgids Elke Panneels.

Verbaas je aan en in het Guggenheim Museum. Verwonder je over de originele architectuur en laat je net als Cath Luyten verrassen door de fijne collecties.

Geniet ook van kunst op je bord in de cafetaria van het Guggenheim, waar Martin Berasategui Baskisch lekkers serveert.

Steek net als Cath Luyten de rivier in Bilbao over op de hangende pont van Getxo.

Bekende Vlaamse presentatrice Cath Luyten naakt in de sneeuw voor 'Vlaanderen Vakantieland', in haar blootje tussen de Lappen.

Mooi hoe Cath Luyten werkelijk álles in de strijd gooit om ons in de winterspecial van 'Vlaanderen Vakantieland' te overtuigen van de schoonheid van Lapland. Zelfs een naakte saunabeurt in de sneeuw is niet te veel.
 
Die reporters van Vlaanderen Vakantieland toch: ze wandelen, klimmen, zwemmen, duiken en vliegen zich de longen uit het lijf om de kijkers thuis net dat beetje extra te bieden. Reporter Cath Luyten (32) ging zelfs een stapje verder: de vrouw van sportjournalist Frank Raes is naakt te bewonderen terwijl ze in Lapland richting sauna holt en aansluitend een ijskoude duik neemt, volledig bloot.
 
De VRT was al zo handig om die beelden van de blote borsten in het reclamefilmpje voor deze aflevering te gebruiken. Dat is de aandachtige kijker niet ontgaan, merkte Bekende Vlaamse presentatrice Cath Luyten. 'Ik was donderdag voor Vlaanderen Vakantieland aan het filmen in Tremelo voor Damiaan. Op de markt waren werkmannen bezig. Een van hen sprak me aan: Zijt gij dat die daar naakt in dat water springt? Ja, dus.'

Of dit het eerste blote achterwerk in Vlaanderen Vakantieland is, is niet zeker, maar opvallend is het wel. 'In dat deel van de wereld heeft bijna iedereen een sauna: je kunt er niet omheen. Ze zitten er úren in en nemen hun thee of sterkedrank mee. Ik vond het flauw om daar in badpak of bikini in te stappen, dat doen ze daar niet. Dus deed ik het maar zonder kleren en uiteraard gebruikten ze net dat moment in een filmpje voor deze aflevering. Of Frank dit al gezien heeft? Ik had het hem verteld. Ik wacht nu op het moment dat we die aanloop naar de sauna samen kunnen doen.' (lacht)

Bekende Vlaamse presentatrice Cath Luyten bezoekt in de aflevering het Finse deel van Lapland en trok haar ogen open. 'Ze zeggen dat Finland niet meer is dan meren en magere zielige denneboompjes. Maar onder dikke pakken sneeuw is het prachtig. Zeker als je met een scooter bij laagstaande zon over een bevroren meer rijdt. We mochten ook aan boord van een ijsbreker op de Botnische Golf. Ik heb me laten vertellen dat zo goed als alle Finse havens in de winter dichtvriezen en dan schiet zo'n ijsbreker in actie. Ik ben ook met een dik Teletubbie-pak in het ijskoude water geweest, maar daar voel je niks van. Toch niet als je geen water inslikt, wat ik uiteraard wél heb gedaan.' (lacht)

In Lapland kroop Cath Luyten ook bij de enige echte Kerstman op de schoot. 'Ik wou die man van 450 jaar eens aan de tand voelen, maar dat ging niet makkelijk. Hij was niet uit zijn rol te krijgen. Toen ik bij hem op de schoot wou, zag je hem aarzelen. Uiteindelijk zei hij toch ja. Lapland was echt een reis van contrasten. Ik heb ook aan ijsklimmen gedaan en heb toen écht afgezien. In de reportage zie je mij half lachen, maar ik lachte echt groen.'

Later zagen we nog meer van Cath Luyten in de winterspecial over het Amerikaanse Colorado. 'We reden met een dikke Chrysler door de besneeuwde bergen: zalig. We hebben Aspen bezocht, het stadje waar de superrijken skiën. Vol dames met bontjassen en chihuahua's. De sneeuw is er écht beter dan in Europa: ze noemen het daar champagne powder. Onze sneeuw is in vergelijking beton.'

Fun in Finland met Cath Luyten

Cath Luyten trekt naar Fins Lapland. Daar wonen meer rendieren dan mensen en beweert de kerstman de enige echte te zijn. In het hoge noorden geniet ze van de stilte en de uitgestrektheid van de sneeuwvlaktes, maar ook van het gebrul van  snelle, scheurende sneeuwscooters.

Cath slaapt in een iglo bij -20°C en zweet het daarna uit in een finse rooksauna, waarna ze naakt in het ijskoude water duikt. Ze trekt door het laatste stukje wildernis in Europa, doet aan ijsklimmen en -zwemmen en gaat skinnydippen. Ten slotte gaat ze aan boord van de enige ijsbreker ter wereld voor toeristen en verkent ze de Botnische Golf.

Het wordt een hartverwarmend avontuur bij temperaturen onder nul!

Ruka Safaris
Op wintervakantie in Finland moet je absoluut mee op scootertocht! Met Ruka Safaris maak je een geweldige tocht door het Finse Winterwonderland. Met dezelfde organisatie kan je net als Bekende Vlaamse presentatrice Cath Luyten ook bloot uitzweten in een Finse rook sauna.

1 opmerking: